Wiśnia ‘Groniasta z Ujfehertoi’ Prunus cerasus ‘Groniasta z Ujfehertoi’
Charakterystyka
Odmiana pochodzi z Węgier. Nazwa Ujfehertoi pochodzi od miejscowości, gdzie została znaleziona pierwsza jej siewka. Jest niezawodną odmianą o późniejszym okresie dojrzewania owoców, którą możemy spotkać w każdych sadach towarowych jak i amatorskich.
Wygląd
Drzewo o dość silnym wzroście, wchodząc w okres owocowania wzrost maleje. Koronę tworzy luźną, stożkową. Wcześnie wchodzi w okres owocowania już w drugim roku po posadzeniu. Plonuje corocznie i obficie. Wysokość drzewa różni się w zależności od wczesnego cięcia i formowania korony niskiej lub wysokiej. Najczęściej osiąga wymiary 3-4,5m. Podkładka Antypka, na której jest szczepiona, jest to najlepsza typowa podkładka wykorzystywana w produkcji wiśni.
Kwiaty i liście
Czas kwitnienia tej odmiany występuje na przełomie kwietnia i maja. Posiada białe, pachnące kwiaty. Chętnie odwiedzają je pszczoły. Liście są zielone, przebarwiające się jesienią na pomarańczowo-żółty kolor.
Owoce
Ciemnoczerwone owoce o lśniącej skórce są duże lub średnie. Miąższ jest jasnoczerwony, słodkokwaskowaty, smaczny. Sok posiada dużą kwaskowatość wymaganą w szczególności w produkcji win lub nalewek. Owoce wiśni zawierają witaminy: A, K, C, E oraz witaminy z grupy B. Zawierają również związki mineralne, takie jak: potas, magnez, wapń, miedź, żelazo, jod. Wiśnie są polecane osobom, które chorują na dnę moczanową.
Wymagania
Wiśnia Groniasta z Ujfehertoi jest odmianą wytrzymałą na mróz i dość odporną na choroby grzybowe. Jest łatwa w pielęgnacji i szczególnie polecana do nasadzeń amatorskich i towarowych. Gleba powinna być przepuszczalna, bogata w składniki pokarmowe, dostatecznie wilgotna. Piaszczyste podłoża należy wzbogacić żyzną glebą. Wybierając stanowisko, sadzimy w miejscu dobrze nasłonecznionym lub półcienistym, przez to zyskujemy dobry wzrost i obfite plon. Stanowiska suche w okresie owocowania zdecydowanie pogarszają jakość owoców.
Uprawa i pielęgnacja
Drzewko wiśni sadzimy ze szkółki wiosną lub jesienią lub w pojemnikach całorocznie. Sadzone wiosną wymagają częstszego podlewania przez całe lato. Miejsce przygotowane do sadzenia powinno być odchwaszczone. Po posadzeniu wiosną przewodnik przycinamy na wysokości 90cm. Na pniu wybieramy 4-5 najgrubszych pędów ułożonych na wszystkie strony, które skracamy na 20-30cm od pnia, resztę wycinamy całkowicie. Zabieg ten jest najważniejszy w celu ukształtowania ładnej zagęszczonej korony. W trzech kolejnych latach formujemy i zagęszczamy koronę drzewka. W późniejszych latach prześwietlamy koronę, zabieg ten ma na celu poprawienie jakości owoców. Opryski wykonujemy środkami grzybobójczymi lub owadobójczymi w razie konieczności.
Zbiory i przechowywanie
Dojrzałość zbiorcza – połowa lipca.
Zapylanie
Zapylacze: Częściowo samopłodna, Łutówka, Nefris
Zastosowanie
Owoce nadają się na soki, dżemy, galaretki, konfitury, do pieczenia, na nalewki,
wina, mrożenia jak również do bezpośredniego spożycia.
Odporność
Dobra odporność na choroby grzybowe, wytrzymała na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: Antypka
Wysokość sadzonki: 120 – 150 cm
Józefina –
Polecam, bardzo ładna
Sophie –
100% profesjonalna obsługa
Beata Grzybowska (zweryfikowany) –
rośnie
Witold (zweryfikowany) –
rośnie
IRENA (zweryfikowany) –
Bez problemow. Nawet miala pare kwiatkow!
Joanna W. (zweryfikowany) –
Przyjęła się.