Wyświetlanie jednego wyniku

    Rośliny

    Brak w magazynie

    Krzewy malin - pochodzenie i historia

    Malina właściwa - Rubus idaeus - to krzewy naturalnie występujące w lasach Europy i części Azji. Z tego powodu panują u nas idealne warunki dla ich wzrostu i co ważniejsze, obfitego owocowania. Malina jest bardzo popularnym krzewem, którego uprawa cieszy się wielkim zainteresowaniem, dużą rolę gra tu smak owoców. Uprawiane odmiany to czerwona, żółta, czarna i purpurowa. W polsce ulubioną odmianą to wersja czerwona maliny, które możemy podzielić na wczesne, czyli maliny letnie i późne, zwane też malinami jesiennymi.

    Charakterystyka i odmiany malin

    Odmiany maliny charakteryzują się chaotycznym pokrojem, do tego ma łodygi uzbrojone w małe kolce. Z tego względu najlepiej jest mieć rękawiczki do operowania przy malinie. Liście maliny są sercowane w kształcie lub zaokrąglone, ich brzegi. Odmiany malin to maliny czerwone, purpurowe, czarne i żółte. Jednak w polsce najpopularniejsza jest uprawa malin czerwonych, której odmiany można podzielić na letnie i jesienne.

    Jakie wymagania mają sadzonki malin

    Malina jest krzewem bardzo polecanym początkującym, sadzonki malin potrzebują gleby z dużą ilością próchnicy oraz lekko kwaśnej. Do tego dobrze jest wybrać miejsce osłonięte przed wiatrami. Bardzo dobrym pomysłem jest też ściółkowanie sadzonki maliny zaraz po posadzeniu.

    Malina - uprawa i pielęgnacja

    Uprawa malin jest mało wymagająca. Głównym zadaniem jest niedopuszczenie do jej przesuszenia oraz zmarznięcia. Oczywiście do tego maliny należy odpowiednie przycinać. Przycinanie maliny wykonujemy dwa razy w roku. Przede wszystkim wycinamy pędy lub fragmenty pędów, które już owocowały.

    Jakie właściwości i zastosowanie mają owoce maliny

    Malina i jej słodkie i smaczne owoce są pełne witamin takich jak B1, B2, B6, C, E. Ponad to znajdziemy w niej dużo innych minerałów jak fosfor, żelazo, kwas foliowy, potas czy kwas askorbinowy. Są doskonałe do użycia na przetwory takie jak dżemy, marmolady czy do deserów. Oczywiście bezpośrednie ich spożycie to też doskonały wybór.

    Maliny mają też kilka zaskakujących właściwości: zwalczają przeziębienia, wspomagają odchudzanie, mają właściwości przeciwnowotworowe, łagodzą bóle miesiączkowe.

    Zbiór i przechowywanie

    Pierwsze owoce maliny pojawiają się po 2 latach. Następnie malina owocuje już co roku. Owoce maliny dojrzewają równomiernie, ale trzeba zrywać je delikatnie aby nie uszkodzić malin. Przez budowę i właściwości owoców maliny najlepiej jest przechowywać w chłodnym warunkach.

    Owoce maliny możemy zjeść bezpośrednio lub postawić na zrobienie z nich przetworów.

    Co mówią nasi Klienci
    1232 opinie