Wyświetlanie wszystkich wyników: 6

    Rośliny

    Brak w magazynie
    (6) 29.00 
    Brak w magazynie
    (6) 29.00 
    Brak w magazynie
    (8) 29.00 
    Brak w magazynie
    (6) 29.00 
    Brak w magazynie
    (5) 29.00 
    Brak w magazynie
    (3) 29.00 

    Czym charakteryzuje się pigwa?

    Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) to gatunek drzewa owocowego pochodzącego z Azji Mniejszej, Iranu i Syrii należący do rodziny różowatych. W mitologi greckiej zwana była złotym jabłkiem, to właśnie nią Parys nagrodził Afrodytę. W Polsce pigwa jest uprawiana od średniowiecza i często nazywana jest polską cytryną. Pigwa była wykorzystywana w kuchni i medycynie już w starożytności. W Polsce pigwa była popularnym surowcem do produkcji marmolad i konfitur.

    Drzewa pigwy osiągają średnio wysokość do 5-8 metrów. Charakteryzują ją owalne liście, o długości około 7-12 cm. Bladoróżowe kwiaty pigwowca są duże, o średnicy około 4-6 cm. Owoce pigwy są kuliste lub owalne, ich średnica mieści się między 6, a 12 cm, mają cytrynowożółtą skórkę, czasem z woskowym nalotem. Miąższ pigwy jest twardy i kwaskowaty, zawiera pektyny, wiele witamin i składników mineralnych. Pigw nie można spożywać na surowo, ze względu na to że są bardzo twarde i cierpkie w smaku.

    Pigwa kwitnie później niż inne rośliny, przeważnie w połowie maja, a ich owocowanie przypada w okolice października. W zależności od odmiany i warunków, owoce wytworzone przez pigwę mogą ważyć nawet kilogram.

    Pigwy możemy umownie podzielić na dwie grupy, ze względu na kształt owocu. Pigwę jabłkową z wyglądu przypominająca jabłka oraz pigwy gruszkowe, przypominające gruszki.

    Odmiany pigwy

    Najpopularniejsze odmiany pigwy to:

    Wymagania pigwy

    Pigwa preferuje gleby żyzne, próchnicze, o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie. Drzewa pigwy potrzebują pełnego nasłonecznienia, dlatego najlepiej sadzić je na stanowiskach słonecznych. Po posadzeniu pigwa potrzebuje umiarkowanego i regularnego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania.

    Uprawa i pielęgnacja pigwy

    Podczas uprawy pigwy należy dbać o odpowiednie nawożenie i podlewanie. Drzewo wymaga regularnego przycinania, aby utrzymać koronę w dobrej kondycji. Należy usuwać chorą i uszkodzoną tkankę. Warto też chronić drzewo przed szkodnikami i chorobami, poprzez używanie odpowiednich środków ochrony.

    Sadzenie pigwy

    Pigwę najlepiej jest sadzić wczesną wiosną lub późną jesienią. Przed posadzeniem należy wybrać odpowiednie miejsce, które zapewni drzewu odpowiednią ilość słońca i przepuszczalne podłoże, a także osłoni roślinę przed wiatrem. Sadzonki pigwy sadzi się na głębokości około 40 - 50 cm.

    Podlewanie i nawożenie

    Posadzone drzewo regularnie nawozimy, szczególnie w okresie wzrostu i owocowania. Najlepiej stosować do tego naturalne nawozy organiczne jak kompost. Ponadto drzewko regularnie podlewamy, szczególnie w okresach suszy i owocowania, unikamy jednak zbyt obfitego podlewania.

    Cięcie pigwy

    Cięcie pigwy pozwala na utrzymanie zdrowego i dobrze uformowanego drzewa. Przycinanie powinno być przeprowadzone w okresie spoczynku. Należy usuwać chore, uszkodzone i rosnące w niepożądanych kierunkach gałęzie, aby zapewnić koronie odpowiedni kształt.

    Jakie właściwości mają owoce pigwy

    Pigwa jest bogata w witaminy c, minerały, polifenole i składniki odżywcze. Owoce stosuje się na przetwory do produkcji marmolad, konfitur, nalewek, dżemów, a także do wypieku ciast i pieczeni. Pigwa jest również wykorzystywana nie tylko w kuchni na przetwory, ale też świetnie sprawdza się w medycynie naturalnej do leczenia niektórych chorób.

    Pokrojone owoce pigwy możemy ususzyć, na słońcu lub w piekarniku, a potem dodawać je do herbaty. W smaku jest podobna do cytryny, ma kwaskowaty smak i piękny aromat.

    Pigwa i jej owoce - zbiór i ochrona

    W przypadku pigwy dojrzałość zbiorcza jej owoców przypada przeważnie na październik lub listopad, w zależności od odmiany i warunków klimatycznych. Owoce pigwowca zbieramy delikatnie je obracając i odcinając z gałęzi.

    Nie należy mylić pigwy z pigwowcem. Sadzonka pigwy da nam drzewo z dużymi owocami, a sadzonka pigwowca da nam krzew o mniejszych, ale bardziej aromatycznych owocach.

    Może się zdarzyć, że owoc pigwy pęknie. Winna temu jest zmienna pogoda, przeplatana okresami suszy i intensywnych opadów. Taki pęknięty owoc można zjeść, po odpowiedniej obróbce, jeśli oczywiście nie zaczął gnić, ale nie nadaje on się do przechowywania.

    Owoce pigwy są narażone na ataki szkodników i chorób, które mogą doprowadzić do zniszczenia plonów. W celu ochrony należy regularnie kontrolować stan drzewa i stosować odpowiednie środki ochrony roślin.

    Rozmnażanie

    Pigwy to roślina, która rozmnaża się z nasion, sadzonek lub przez szczepienie na podkładce. Sadzonki pigwy możemy uzyskać poprzez szczepienia na podkładce z jej dzikich odmian. Niektóre odmiany pigwy mogą rosnąć samotnie, ponieważ są samopylne, ale są też takie, które wymagać będą zapylacza, dlatego należy to brać pod uwagę.