Morel’Somo’ Prunus armeniaca ‘Somo’
Morela ’Somo’ Prunus armeniaca ‘Somo’
Charakterystyka
Samopylna odmiana Somo powstała w Instytucie Sadownictwa w Skierniewicach w 1962r. Do Rejestru Odmian wprowadzona w 1991 r. SOMO jest szczególnie popularna ze względu na wysoką mrozoodporność drzewa jak i pąków kwiatowych. Odmiana gwarantuję nam obfite zbiory.
Wygląd
Drzewo o silniejszym wzroście, tworzy koronę kulistą i zagęszczoną. Może również służyć nam jako zacienienie miejsca na przykład altany. Wysokość drzewa różni się w zależności od wczesnego cięcia i formowania korony niskiej lub wysokiej. Najczęściej osiąga wymiary 3-5m. Podkładka Ałycza, na której szczepione są morele to najlepsza typowa podkładka wykorzystywana w ich produkcji.
Kwiaty i liście
Morela zakwita różowymi pachnącymi kwiatami, w tym okresie przyciąga wzrok na każdej działce. Chętnie odwiedzają je pszczoły. Liście są średnie, jajowate, o długości od 4 cm do 8 cm z ząbkowatą krawędzią. Czas kwitnienia tej odmiany występuje na przełomie kwietnia i maja.
Owoce
Morela Somo wydaje średnie, pomarańczowe owoce, pokryte niewielkim kropkowatym, czerwonym rumieńcem. Miąższ jest ciemnopomarańczowy soczysty, aromatyczny, słodki i bardzo smaczny. Łatwo oddziela się od pestki. Owoce Moreli są źródłem błonnika, flawonoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych. Zawierają witaminy z grupy A, B, C oraz minerały fosfor, potas, wapń, żelazo. Morele regulują pracę układu krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu przez zawartości karotenoidów i potasu. Ponadto oczyszczają nerki i pozytywie wpływają na ich pracę. Morele ze względu na posiadanie żelaza mają właściwości krwiotwórcze, wskazane są osobą z anemią.
Wymagania
Morela Somo posiada wysoką odporność na mróz. To łatwe w uprawie drzewo, oferuje obfite zbiory w połowie sezonu. Morele nie są zbytnio wymagające, ale lepiej stworzyć im glebę przepuszczalną, żyzną, bogatą w składniki pokarmowe i dostatecznie wilgotną. Piaszczyste podłoża należy wzbogacić żyzną glebą. Stanowiska suche w okresie owocowania zdecydowanie pogarszają jakość i wielkość owoców. W drugim roku po posadzeniu glebę wzbogacamy w składniki mineralne (azot, potas, fosfor, magnez).
Uprawa i pielęgnacja
Drzewko moreli sadzimy ze szkółki wiosną lub jesienią lub w pojemnikach całorocznie. Sadzone wiosną wymagają częstszego podlewania przez całe lato. Miejsce przygotowane do sadzenia powinno być odchwaszczone, stanowisko wybieramy raczej nieprzewiewne. Morela Somo z łatwością tworzy koronę, przycinanie jest wymagane, aby zachować kształt i zdrowie. Rany po cięciu zabezpieczamy maściami ogrodniczymi. W trzech kolejnych latach formujemy i zagęszczamy koronę drzewka. W późniejszych latach prześwietlamy koronę i odmładzamy, zabieg ten ma na celu poprawienie jakości owoców. Opryski wykonujemy środkami grzybobójczymi lub owadobójczymi w razie konieczności.
Zbiory i przechowywanie
Dojrzałość zbiorcza – połowa sierpnia.
Zapylanie
Samopłodna.
Zastosowanie
Można spożywać je świeże, do deserów, wypieków, dżemów, sałatek owocowych, gotowania, suszenia i konserwowania.
Odporność
Wytrzymała na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: Ałycza.
Wysokość sadzonki: 110 – 160 cm.
Stanislaw –
Usługa i jakość na medal
Walentyna –
Sadzonka dotarła w świetnym stanie
Bożena –
Otrzymałam sadzonkę bardzo dobrze zabezpieczoną do transportu, profesjonalny sklep
Bolesława –
Przesyłka zgodna z ofertą. polecam
Maja –
Świetnie rosnące drzewo o pysznych owocach. Obsługa klienta była bardzo pomocna, a dostawa błyskawiczna.
Adrian –
Przepiękne drzewo owocowe, które dostarczy nam soczyste i aromatyczne owoce. Jakość obsługi oraz szybka dostawa zasługują na pochwałę. Polecam!
Ewelina Gleń (zweryfikowany) –
Karolina (zweryfikowany) –
👍🏻
Marta (zweryfikowany) –
Przyjęła się jak wszystkie drzewka. Polecam
Jolanta Kozub (zweryfikowany) –
super