Morela ‘Goldrich’ Prunus armeniaca ‘Goldrich’
Charakterystyk
Goldrich pochodzi z USA. W Polsce jest uprawiana ze względów na wysokiej jakości owoc. Goldrich to drzewo morelowe o dużych, słodkich, pięknych pomarańczowo-żółtych owocach .Odmiana posiada dużą odporność zdrowotna i dobrze znosi nasz klimat.
Wygląd
Drzewo o średnim lub dużym wzroście, tworzy koronę stożkową i zagęszczoną. Wysokość drzewa różni się w zależności od wczesnego cięcia i formowania korony niskiej lub wysokiej. Najczęściej osiąga wymiary 3-5m. Podkładka Ałycza, na której szczepione są morele to najlepsza typowa podkładka wykorzystywana w ich produkcji.
Kwiaty i liście
Morela zakwita jasnoróżowymi pachnącymi kwiatami, w tym okresie przyciąga wzrok na każdej działce. Ze względu na bujne kwitnienie morela przyciąga pożyteczne owady zapylające . Liście są średnie, jajowate, o długości od 4 cm do 8 cm z ząbkowatą krawędzią. Czas kwitnienia tej odmiany występuje na przełomie kwietnia i maja. Pąki kwiatowe są odporne na mróz.
Owoce
Owoce bardzo duże (60 – 80 g), owalne, koloru pomarańczowego, skórka lekko pokryta czerwonym rumieńcem. Owoce Moreli są źródłem błonnika, flawonoidów, garbników, pektyn, kwasów organicznych. Zawierają witaminy z grupy A, B, C oraz minerały fosfor, potas, wapń, żelazo. Morele regulują pracę układu krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu przez zawartości karotenoidów i potasu. Ponadto oczyszczają nerki i pozytywie wpływają na ich pracę. Morele ze względu na posiadanie żelaza mają właściwości krwiotwórcze, wskazane są osobą z anemią.
Wymagania
Morela Goldrich oferuje obfite zbiory pod koniec lipca. Morele nie są zbytnio wymagające, ale lepiej stworzyć im glebę przepuszczalną, żyzną, bogatą w składniki pokarmowe i dostatecznie wilgotną. Piaszczyste podłoża należy wzbogacić żyzną glebą. Stanowiska suche w okresie owocowania zdecydowanie pogarszają jakość i wielkość owoców. W drugim roku po posadzeniu glebę wzbogacamy w składniki mineralne (azot, potas, fosfor, magnez).
Uprawa i pielęgnacja
Drzewko moreli sadzimy ze szkółki wiosną lub jesienią lub w pojemnikach całorocznie. Sadzone wiosną wymagają częstszego podlewania przez całe lato. Miejsce przygotowane do sadzenia powinno być odchwaszczone, stanowisko wybieramy osłonięte od wiatrów. Przycinanie drzewka przy sadzeniu jest wymagane, robimy to zawsze wiosną. Zabieg ten zapewni lepsze przyjęcie. Rany po cięciu zabezpieczamy maściami ogrodniczymi. W trzech kolejnych latach formujemy i zagęszczamy koronę drzewka. W późniejszych latach prześwietlamy koronę i odmładzamy, zabieg ten ma na celu poprawienie jakości owoców. Opryski wykonujemy środkami grzybobójczymi lub owadobójczymi w razie konieczności.
Zbiory i przechowywanie
Dojrzałość zbiorcza – koniec lipca.
Zapylanie
Zapylacze: Samopłodna.
Zastosowanie
Można spożywać je świeże, do deserów, wypieków, dżemów, sałatek owocowych, gotowania, suszenia i konserwowania.
Odporność
Wytrzymała na mróz.
Cechy sadzonki
Podkładka: Ałycza.
Wysokość sadzonki: 110 – 160 cm.
Mariusz –
Morela ‘Goldrich’ to rewelacyjny wybór dla miłośników owoców. Drzewko owocowe charakteryzuje się doskonałym smakiem, a także wysoką plennością i mrozoodpornością. Polecam!
Andrzej –
Fantastyczny wybór dla każdego, kto szuka drzewa owocowego o słodkich i soczystych owocach. Polecam serdecznie!
Krystyna –
Morela ‘Goldrich’ to wyjątkowo smaczne i aromatyczne drzewo owocowe, które zachwyci każdego miłośnika słodkich owoców. Moim zdaniem warto zainwestować w to drzewo, aby cieszyć się pysznymi morelami przez wiele lat.
Beata W. (zweryfikowany) –
Bardzo ładna.
Stanisław Jochymek (zweryfikowany) –
sadzonka bardzo dobra
IRENA (zweryfikowany) –
Bedzie to jej pierwsz zima, zobaczymy. Na razie wyglada na dzielna pionierke.
Patrycja Bendzmer (zweryfikowany) –
Tak